Felkészülés a vastagbéltükrözésre

Hogyan készüljünk fel a vastagbél tükrözéses vizsgálatára

A vastagbéltükrözés – szakmai nevén kolonoszkópia – egy igen fontos, sőt nélkülözhetetlen vizsgálat a vastagbél betegségeinek diagnózisában. Az eljárás kellemetlen, bizonyos esetekben fájdalmas, ezért a páciensek tartanak tőle. Persze mindez függ attól, hogy milyen gyakorlott a vizsgáló orvos és az asszisztens, illetve függ az adott beteg vastagbelének egyéni anatómia adottságaitól (mennyire „kanyargós”). Nehezíti a beavatkozást, ha korábbi betegség vagy műtétek miatt összenövések rögzítik a beleket. Altatóorvos bevonásával ma már fájdalommentessé lehet tenni a vizsgálatot.

Egy nagy felmérés azt bizonyította, hogy a vizsgálattól való félelem legfőbb oka mégsem maga a beavatkozás, hanem az azt megelőző béltisztítás. Márpedig ez rendkívül fontos kérdés a vizsgálat sikere szempontjából.

Mit tehet a páciens azért, hogy az előkészítés (béltisztítás) sikeres legyen, de a vele járó kellemetlenség is minimálisra csökkenjen?

Ehhez természetesen a vizsgáló orvos előzőleg tanácsokat ad és különböző készítményeket javasolhat, vagy írhat fel receptre. Már ennek során érdemes az orvossal együttműködni. Mindenképpen jelezzük, ha fokozottan hajlamosak vagyunk szorulásra vagy érzékenyek vagyunk valamilyen készítményre, ha krónikus betegségben szenvedünk (vesebetegség, cukorbetegség). Érdeklődjünk, hogy milyen előkészítőt szánnak nekünk és ennek milyen előnyei/hátrányai vannak. Kérjünk részletes tájékoztatót lehetőleg írásos formában, mert lehet, hogy izgalmunkban egy-egy fontos részletre nem figyelünk. Ha a kérdés eldőlt és kellően tájékozódtunk, akkor innentől a siker jórészt rajtunk is múlik.  

Lényeges, hogy a vizsgálatot megelőző 2-3 napon gyakorlatilag rostmentes diétán legyünk. Ez azt jelenti, hogy ne fogyasszunk húst, zöldségeket, gyümölcsöket, magokat. Ehetünk vajas kenyeret, sajtot, rizst, tojást, könnyű leveseket. Az előkészület alatt végig igyunk nagyon sok folyadékot. A vizsgálat előtti utolsó napon már csak folyékony étrend javasolt. Együnk üres levest, melybe esetleg kevés tészta kerülhet. Ihatunk szűrt gyümölcsleveket, de legpraktikusabb a tea vagy a szénsavmentes ásványvíz. Ha nagyon „éhezünk” nassolhatunk egy kis ropit vagy háztartási kekszet. Természetesen a cukorbetegek és azok, akik nem bírják a koplalást, vihetnek be kalóriát, illetve szénhidrátot (cukrot). Ez lehet cukros tea is, de megfelel napi 2-3 tápszer fogyasztása (ezek 2 dl-esek, iható kiszerelésben). Utóbbival pontosan tudjuk azt is, hogy mennyi szénhidrátot vittünk be, ami a cukorbetegeknek fontos. Ha fegyelmezetten betartjuk a diétát, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy a vizsgálat idejére tiszta legyen a belünk.

A másik döntő fontosságú lépés a megfelelő előkészítő (béltisztító) készítmény pontos, utasítás szerinti használata. Természetesen ezt az orvosunk írja fel, javasolja, de azért nem árt ismernie a betegnek sem a lehetőségeket és az előkészítés nehézségeit. A legtöbb készítmény a hagyományos hashajtók valamelyike vagy azok kombinációja, illetve különböző természetes hashajtók (keserűsó, gyógyvizek), de egyes helyeken a patika által összeállított készítményt használják. Néhányuk kellemetlen ízű, de van, amelyik semleges, sőt van, amelyik kifejezetten kellemes. A megfelelő hatás eléréséhez rendszerint több liter (3-4) folyadékot kell a szerek mellé elfogyasztani, ami a hatóanyagok eredményességéhez szükséges. Előfordulhatnak mellékhatások is, amikre a tájékoztató alapos elolvasásával készülhetünk fel vagy kerülhetjük el. Például főleg a senna tartalmú készítményeknél számítani kell arra, hogy hasi görcsöt okozhatnak. A rosszabb ízű készítmények hányingert, hányást provokálhatnak.

Az utóbbi időben egyre jobb előkészítők jelentek meg hazánkban is. Az ideális készítmény a beteg és orvos számára egyaránt az, ami jó vagy legalább semleges ízű, nem okoz nagy hasi görcsöt, kevés és ritka mellékhatással bír, és természetesen a belet jól kitisztítja. A szakember számára ugyanezek fontosak, hiszen a vizsgálat szempontjából sem jó, ha az előkészítés a beteget megviseli. Emellett a pontos diagnózis és a gyors vizsgálat alapfeltétele, hogy a bél teljesen tiszta legyen.

Összefoglalva, a beteg és az orvos együttműködése a sikeres és gyors vastagbél vizsgálat megvalósításához már az előkészítésnél elkezdődik.

Dr. Demeter Pál PhD

Gasztroenterológus főorvos

Hasonló bejegyzések

Tanácsok a bélflóra erősítésére

Tanácsok a bélflóra erősítésére

A belünkben élő baktériumok (Bélflóra vagy legújabb nemzetközi nevén Microbiom) segíthetnek abban, hogy megszabaduljunk súlyfeleslegünktől, boldogabbak legyünk, hogy erős legyen az immunrendszerünk, de meg is hosszabbíthatják az életünket. Az alábbiakban megtudhatja,...

bővebben
A reflux betegség és az alvászavarok

A reflux betegség és az alvászavarok

Az utóbbi évek kutatásaiban egyre inkább előtérbe került az alvás és az emésztőrendszer kapcsolatának vizsgálata. Azt találták, hogy a mély alvási fázisokban szinte az összes olyan védekező mechanizmus csökkent, amely a gyomortartalom nyelőcső felé történő...

bővebben
Jó tanácsok az „utazók hasmenése” megelőzésére

Jó tanácsok az „utazók hasmenése” megelőzésére

A fejlődő országokba utazók 30-50%-át érinti az a kellemetlen tünetekkel járó tünetcsoport, melyet az orvosi szakirodalom „utazók hasmenése” (angolul: „traveller’s diarrhea”) néven említ. A tünetekre leginkább jellemző a nagymennyiségű vizes széklet, gyakori émelygés,...

bővebben
A belek heveny vérkeringési zavarai

A belek heveny vérkeringési zavarai

A belek heveny vérkeringési zavarát az esetek döntő többségében beleket ellátó verőerekben elakadó vagy ott keletkező vérrög, illetve a visszerekben kialakuló trombózis okozza. Hajlamosító tényezők lehetnek a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a súlyos érelmeszesedés...

bővebben
A gasztroenterológus tanácsai a nyári utazáshoz

A gasztroenterológus tanácsai a nyári utazáshoz

A nyaralás szervezésekor számos szempontot kell figyelembe venni, hogy minden jól sikerüljön. Az utazás előtt és alatt érdemes odafigyelni azokra a körülményekre, mely befolyásolhatják az emésztőrendszerünket, illetve a fennálló emésztőrendszeri betegségünket. Ha nem...

bővebben